Yksin online-lavalla: miten puhua innostavasti ja sitouttavasti etänä?

Onko edessä iso striimattu virtuaalitapahtuma tai arkisempi presentaatio Teamsin välityksellä?

Pandemian aikana etäesiintymisestä on monelle tullut jo arkipäivää, mutta vaikuttavan presentaation rakentaminen ja varsinkin itse esiintymistilanne vaativat toimiakseen uusia lähestymistapoja. Miten esimerkiksi vuorovaikutat yleisön kanssa jota et näe? Ja miten ylläpidät omaa innostustasi kun puhut kameralle?

Materiaali etäesitykseen tulee helposti laadittua samalla kaavalla kuin normaalisti ja myös itse live-presentaatio tahtoo kangistua vanhoihin kaavoihin. Työstät etukäteen sisältöä yksin, pohdit interaktiivisia osioita ja itse tilanteessa teet ja käyttäydyt parhaasi mukaan kuten aina ennenkin, mutta tilanne tuntuu hieman epämiellyttävältä. Kuulostaako tutulta?

Etäesiintymisen haasteet liittyvät tyypillisesti siihen, että tuntuu siltä kuin esiintyjä itse ei olisi aiheen ”päällä”, eikä oikein innostu omasta aiheestakaan. Tämä on suoraan seurausta, siitä ettei puhuja saa yleisöön kontaktia. Kuten live-esiintymisessäkin, puhujan tulisi sitouttaa yleisö käsittelemäänsä teemaan. Huomio sen sijaan keskittyy entistä helpommin kalvojen suunnitteluun ja niitä on äkkiä liikaa. Tai ne ovat tukossa asiaa. Kiinnostavat ja yksinkertaiset materiaalit yhdistettynä luontevaan esiintymiseen on keskeinen avain onnistumiseen, kuulijoiden mielenkiinnon saavuttamiseen.

Tuntuuko sinusta, että esiintyminen luonnistui aiemmin helpommin kun ihmiset olivat fyysisesti paikalla ja sait heistä energiaa?

Ja nyt etätyössä ja etäesiintymisessä:

  • kameraan katsominen on vaikeaa? Unohdat katsoa kameraan ja välillä se menee tuijottamiseksi. Katseesi harhailee ja taas mietit, että tämä ei näytä hyvältä ja miten tämä on näin vaivaannuttavaa.
  • oma kuva näyttää huonolta ja olet turhan itsetietoinen siitä, että kasvosi näkyvät muille ja se hämmentää.
  • et saa tuntumaa yleisöön? Et näe ihmisten reaktioita, etkä siksi pysty yhtään arvioimaan mikä sisällössäsi uppoaa ja mikä ei.
  • kaikilla on kamerat pois päältä. Et näe minkälaista porukkaa yleisössä on. Kuuntelevatko he sinua? Ovatko edes hereillä? Tuntuu, että höpöttelet yksinäsi, ja tunnet olosi epämiellyttäväksi ja vaivaantuneeksi.

Yleisö aistii samaan aikaan näitä tunnetiloja ja arvioi esiintymistäsi. Jos olet innostunut aiheesta ja onnistut ”myymään” itsesi, niin myyt myös teemasi ihan vain muutamissa minuuteissa.

On upeaa huomata etäesiintymisvalmennuksissa, miten niin pienillä oivalluksilla ja muutoksilla koko esityksen tunnelma muuttuu. Millaisen jäljen sinä jätät ja haluat jättää kuulijoihisi?

Jos etäesiintymiseen liittyvät haasteet kuulostavat sinusta tutulta niin ole huoleti – ilman oikeanlaista treeniä moni kokenutkin esiintyjä kärsii näistä ”vaivoista”. Etäesiintymistä voi ja kannattaa harjoitella. Etävaikuttamisvalmennuksessa kehitämme etäesiintymisen työkalupakkiasi ja käymme läpi menetelmiä, joiden avulla saat kontaktin yleisöösi ja teet heihin pysyvän vaikutuksen.

Valmennusta tehdään yksilöllisistä lähtökohdista käsin. Tiedätkö sinä millainen sinun esiintyjäpersoonasi on ja miten sitä kannattaa kehittää?

Scandicin Kirsi Ilmasti (Sales Director Meetings & Events) otti työssään haasteen vastaan ja esitteli Scandic Grand Central Helsinkiä tuhatpäiselle virtuaaliyleisölle. Valmensin häntä viikkoa aiemmin ottamaan esiintyjäminän, sisällön ja lavan haltuun. Kirsi halusi treenata rentoa, omana itsenään esiintymistä kameran edessä. Huomaatko miten hän on kuin kotonaan lavalla ja loistaa upeasti? Esiintymisen ei tulisi olla vakavaa, vaan mitä parempi fiilis esiintyjällä on, sitä helpompi yleisön on nauttia sisällöistä.

Satu-Mari

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Näytä kaikki