Miten teatteritreenit voivat auttaa urheilujoukkuetta voittamaan?

Satu-Mari Jansson
28.2.2019

Olin maanantaina illalla valmentamassa lentopallojoukkuetta teatterin keinoin. Olipas huikea fiilis astella urheiluhalliin. Olen itsekin entinen kilpaurheilija (SM-mitali taskussa), joten koen ymmärtäväni urheilijan sielunmaisemaa. Vedin teatteritreenit ja sanoitimme matkan varrella opittua.

Kilpaurheilijoiden valmennuksessa ei riitä, että hiotaan tekniikkaa ja harjoitellaan kuvioita. Suurin osa ratkaisevista tekijöistä kentällä tapahtuu mielessä ja sen hallinnassa, eli miten pitää ”pään kylmänä” painetta aiheuttavissa tilanteissa.

Joukkueen treeneihin kuuluu, että myös henkistä epämukavuusaluetta testataan, ja näin tekemisen repertuaari laajenee. Valmistautuminen kisoihin tapahtuu juurikin niin, että treenikaudella käydään epämukavuusalueella ja venytetään oman osaamisen ja sietokyvyn rajoja. Kisatilanteissa sitten liikutaan mukavuusalueella, niin kuin on harjoiteltu.

Puhumme usein urheilujoukkueen tiimiyttämisestä, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa. Minusta parhaimmillaan se on luottamusta, pelikaverin tuntemista ja jatkuvaa lukemista pelin aikana sekä rohkeutta ja nopeutta tarttua tilanteisiin, yhdessä ja erikseen. Pelin aikana sattuu ja tapahtuu virheitä. Oleellista on myös yksilöiden ja tiimin kyky päästä yli virheistä, eikä jäädä makaamaan. Teatterissa toimii aivan samat lainalaisuudet.

Mitä joukkue sai eilisestä valmennuksesta irti? Loppupurussa mainittiin muun muassa todellinen ymmärrys joukkueen pelaajien erilaisuudesta, erilaisten pelaajien vahvuuksien hyödyntämisestä pelin aikana, mielen rauhallisuus vs. tempo ja paineen sieto, oman mukavuusalueen ulkopuolella käynti, rohkeuden kasvattaminen, suhtautuminen virheisiin ja tiimiytyminen.

Palasin maanantaisen valmennuksen myötä mielessäni aikaan, jolloin suunnittelin vuonna 2011 HIFK:in valmentajan Kari Jalosen pyynnöstä pelaajille teatteriin pohjautuvan valmennuksen. Työskentelin tuohon aikaan Teatterikorkeakoulussa. Silloin keväällä 2011 HIFK voitti mestaruuden. Kaivoin netin uumenista valmennusta koskevan vanhan jutun. Aihe ei ole mitenkään vanhentunut. https://www.iltalehti.fi/jaakiekko/a/2011031113345545

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Näytä kaikki