Itseohjautuvan työntekijän ammattitaidon kehittäminen tulevaisuuden haasteena

Satu-Mari Jansson
7.10.2019

Itseohjautuvan työntekijän ammattitaidon kehittäminen tulevaisuuden haasteena

Rakensimme työeläkevakuutusyhtiö Varmalle valmennusohjelman, joka oivallutti itseohjautuvuuteen ja rakensi työidentiteettiä, jolla selvitä haasteista tulevaisuudessa.

Työeläkevakuutusyhtiö Varma ja valmennusyritys TheatreWorks valmistautuivat työn muutokseen lanseeraamalla Selviytyjät 2030-valmennuksen. Tuotimme Varman henkilöstölle itsensä johtajuuteen tähtäävän valmennusohjelman. Asiantuntijoita tuettiin johtamaan itseään ja rakentamaan itselleen tulevaisuuden kestävää työidentiteettiä. Valmennusohjelmaan hakeutui sekä nuoria, jotka olivat vasta kasvamassa ammattiinsa että itseään työn ohessa kouluttavia ja pitkänlinjan ammattilaisia.

Selviytyjät-valmennusohjelma oli työpajoista koostuva jatkumo, jonka tavoitteena oli havahduttaa osallistujia miettimään paikkaansa nykyisellä työnantajalla, omaa osaamistaan ja omia unelmia asiantuntijana sekä kasvamaan kohti tulevaisuuden työtä. Tulevasta työstä tiedetään, ettei tarjolla ole enää välttämättä yhtä työtehtävää vaan sen sijaan työmarkkinoilla pärjätään erilaisten osaamisten ryppäillä, joita voi hyödyntää useassa eri tehtävässä.

Jo ensimmäisissä tapaamisissa tapahtui havahtumisia. Osa osallistujista havahtui siihen, ettei heidän työtään välttämättä sellaisenaan enää ole kolmen vuoden kuluttua robotiikan ja digitalisaation vuoksi. Osa puolestaan koki, etteivät he pääse käyttämään kaikkea osaamistaan nykyisessä työssään. Osa heistä totesi valmennusohjelman aikana, etteivät välttämättä ole itse kommunikoineet riittävästi tunnoistaan ja ajatuksistaan työyhteisössään.

Valmennusohjelmassa mietimme näitä asioita ja haimme niihin konkreettisia ratkaisuja, ettei ”epätilaan” jäädä vellomaan. Joskus voi käydä niinkin, että suunta muodostuu selväksi, mutta vielä ei ole oikea aika sen toteuttamiseen. Silloin suunnitelma laitetaan hetkeksi pöytälaatikkoon. Joskus suuntaa ei varsinaisesti ole, on vain joukko katkonaisia tekoja, joista pitkällä tähtäimellä muodostuu taaksepäin katsoessa selvä suunta.

Valmennuksessa pyysin osallistujia olemaan itsekkäitä, ja miettimään millaista työtä he haluavat tehdä jatkossa. Ensimmäinen tapaaminen päättyi välitehtävään. Osallistujat ovat voineet päätyä pohtimaan ratkaisua sille, miten viestittävät paremmin ammattitaidostaan ja asiantuntemuksestaan omassa organisaatiossa.

Olen valmennusohjelman aikana ymmärtänyt, että yhä harvemmalla meistä on identtinen koulutus ja työkokemus. Me emme ole toistemme klooneja, vaikka toimisimmekin samoissa tehtävissä.

Jatkossa työn muutoksessa yhdeksi haasteeksi muodostuu se, miten työnantajat voivat palvella motivoituneita tekijöitään. Työtehtäviä räätälöidään asiantuntijan mukaan. Työntekijät voivat työskennellä samalla työtittelillä ja saaden palkkaakin saman verran, työtehtävien ja vastuiden silti erotessa. Jotta tämä onnistuisi tulisi kanavan olla auki molempiin suuntiin. Ammattilaisilla tulisi olla vastuu omasta inspiraatiosta. Myös hakeutuminen sellaisten tehtävien pariin kuuluu tähän vastuuseen.

Miten saada työnantajat ja esimiehet räätälöimään töitä tekijän mukaan? Ja miten saada huipputekijät räätälöimään töitä omien lahjojen, osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden mukaan? Erinomainen työntekijäkokemus on kuitenkin se, millä huipputyypit saadaan pidettyä ja tuotettua asiakkaille mitä parhainta palvelua.

Työn muutos haastaa meitä kaikkia uudistumaan. Kiinnostuitko aiheesta? Varma ja Theatreworks järjestävät Luovalla tuulella -aamiaisseminaarin tiistaina 22.10. kello 8.15–11, jossa kuullaan miten työyhteisöteatteri ja työpaikan luovat toimintamallit auttavat henkilöstöä uuden edessä. Ota yhteyttä niin lähetän sinulle kutsun meilitse.


Satu-Mari

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Näytä kaikki