Mitä voimme oppia maahanmuuttajanuorilta?

Satu-Mari Jansson
8.2.2019

TheatreWorks on ollut vuoden verran valmentamassa Helsingin kaupungin ja Me Säätiön lanseeraaman makesomenoise.today-ryhmän nuoria. Lahjakkaat maahanmuuttajanuoret muodostavat puhujafoorumin: ”puhujafoorumi laajentaa suomalaisten ymmärrystä (maahanmuuttajista ja monikulttuurisuudesta) sekä luo uusia esikuvia maahanmuuttajanuorille”. Puhujafoorumin nuorten nimet ja kasvot kannattaa painaa mieleen, nimittäin heistä tulemme vielä kuulemaan – he ovat tulevia yhteiskuntamme vaikuttajia.

TheatreWorksin valmennukset ovat olleet intensiivisiä ja saaneet valmentajan kysymään, mitä me työelämän ammattilaiset voisimme oppia näiltä nuorilta? Listasin nopeasti kolme asiaa, jotka haluaisin jatkossa muistaa.

  1. Kun elät intohimolla ja suhtaudut palolla työn sisältöihin, löydät työllesi suuremman merkityksen.
  2. Kun olet rehellinen omalle persoonalle, olet paljon kiinnostavampi.
  3. Tunnustatko oman elämäsi sankarin?

Nuoret osallistuivat valmennuksiin ja itsensä kehittämiseen myöhään iltaan asti. He satsaavat omaan kehitykseen sellaisella intohimolla, että jos tuosta palosta siirtyisi edes pieni osa työyhteisöihin, niin oksat pois – johan alkaisi syntymään tulosta!

Ihailen aina ihmisiä, jotka ovat rehellisesti ja aidosti sitä mitä ovat. Sellaiset ihmiset tuovat mielipiteitään esille ja myös esiintyjinä paistattelevat oman persoonan valossa. Se on kaunista katseltavaa ja se herättää kiinnostuksen. Tällöin yleisö kokee pääsevänsä osaksi puhujan elämää ja kokemusmaailmaa. Puhuja voi itse ajatella, että nyt paljastan liikaa, mutta oikeasti se on keino herättää kuulijan mielenkiinto. Meitä kiinnostaa ihmiskohtalot ja arjen tilanteet!

Eräs nuorista pohti kuka hänen sankarinsa on, ja hän päätyi siihen että hän itse. Hän on voittanut oman elämänsä esteet ja hankaluudet, ja on sillä tiellä millä pitääkin. Voisimmeko jokainen ajatella, että meistä voisi tulla oman elämämme sankareita?  Jos en koe olevani oman elämän sankari niin miten voisin liikkua kohti sankaruutta?

TheatreWorks on ollut tukemassa puhujafoorumin nuorten kasvua puhujiksi. Valmennukset ovat liittyneet esiintymistaitojen harjaannuttamiseen, tarinanrakentamiseen ja äänenkäyttöön. Nämä kolme osa-aluetta ovat tärkeitä osaamisia esiintyjän työkalupakissa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Näytä kaikki