Mistä on hyvä esiintymisvalmennus tehty?

Satu-Mari Jansson
14.12.2017

Minulta kysytään usein, miksi emme käytä videointia esiintymisvalmennuksissa. Avaan tässä ajatuksiani onnistuneesta esiintymisvalmennuksesta, sekä perustelen niitä keinoja, jotka olen kokenut tuloksellisiksi tavoiksi kehittää asiantuntijoiden esiintymistä.

Valmennuksemme lähtevät siitä, että ei ole yhtä tapaa esiintyä valloittavasti eikä esiintymistä voi oppia kuuntelemalla luentoja, vaan on itse heittäydyttävä:

  1. En usko, että esiintymisvalmennuksessa kaikille pätevät samat kolme kohtaa, jotka usein opetetaan. Usein ajattelemme, että on olemassa yksi formaatti, miten hyvä esiintyjä toimii: hän pitää käsiä tietyllä tavalla, liikkuu tietyllä tavalla ja tauottaa tietyllä tavalla.
  2. En usko videointiin pääasiallisena valmentamisen keinona. Joskus asiakkaat kysyvät minulta videoinnista. Vielä tähän päivään saakka en ole suostunut ottamaan videokameraa mukaan. Tässä syy siihen: video saa ihmiset katsomaan esiintymistä lähinnä teknisenä suorituksena ja tarkastelemaan liikaa omaa olemista ja esiintymistä, sen sijaan, että he keskittyisivät yleisöön.
  3. En usko, että esiintymistä voi oppia kuuntelemalla luentoja. Itsensä kannattaa altistaa esiintymiselle ja harjoittelemiselle.

Mihin uskon esiintymisvalmennuksen muotoina?

Meidän valmennukset perustuvat ennen kaikkea näihin kolmeen kohtaan:

  1. Valmennuksen muoto ja tapa tulee muokata persoonaan sopivaksi riippuen siitä, millaisten asioiden kanssa esiintyvä ammattilainen kamppailee tällä hetkellä; on se sitten esiintymisjännitys, oleminen ja liikkuminen lavalla, tarinan kerronta, äänenkäyttö ja hengittäminen, esityksen rakenteen muokkaaminen jne. Tästä johtuen harjoitteet tulisi yksilöidä.
  2. Uskon valmennuksissa nopeaan palautteeseen yleisöltä, sillä ethän sinä itsellesi esiinny. Videointi helposti johtaa siihen, että suuntaat huomion itseesi. Esiintyessä mieleesi muistuu kuva videolta, mikä ei välttämättä ollut maailman mairittelevin. Harjoitteleminen työpajassa yleisön edessä harjaannuttaa sinua sen sijaan siihen, että olet katseen kohteena, opit miettimään esitystä vuorovaikutuksena yleisön kanssa sekä opit aistimaan yleisön reaktioita ja hyödyntämään niitä esiintyessä.
  3. Esiintymisessä kukaan meistä ei tule koskaan valmiiksi. Harjoittelevathan näyttelijätkin esiintymistä, erilaisilla ilmaisuvoiman, kehon ja äänenkäytön kursseilla. Mitä syvemmälle pääsee, sitä enemmän ymmärtää, että esiintyminen on taitolaji, jota kannattaa harjoitella huolella. Uskon siihen, että esiintymisessä harjaantuu vain harjoittelemalla, irrottelemalla, kokeilemalla, harjoittelemalla, irrottelemalla, kokeilemalla, harjoittelemalla lisää, irrottelemalla lisää ja kokeilemalla lisää.

Esiintymisvalmennuksissa tavoitteena on auttaa ja tukea työssään esiintyviä ammattilaisia löytämään oma luonnollinen tapa olla lavalla. Onnistuneessa esiintymisvalmennuksessa kunkin yksilölliset tavat olla, esiintyä ja puhua tunnistetaan ja näitä vahvuuksia kehitetään.

Olemme saaneet kiitettävää palautetta toteuttamistamme esiintymisvalmennuksista:
Tämä valmennus on kasvattanut jokaista osallistujaa esiintyjänä täysin ennen kokemattomilla tavoilla monta kymmentä senttiä!
Juhana J. Idänpään-Heikkilä, County Medical Director, GlaxoSmithKline Oy

Kysy lisää valmennuksistamme!
Satu-Mari Jansson, 040-5961678, satu-mari@theatreworks.fi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Näytä kaikki