Löydä oma tapasi esiintyä

Satu-Mari Jansson
Löydä oma tapasi esiintyä

Milläs laitat persoonaa peliin, kun jännittää ja keskittyminen menee siihen että muistan sanoa kaiken mitä olin suunnitellut? – On tullut aika esiintyä ensi viikolla yrityksemme asiakastilaisuudessa. Hirvittää mennä puhumaan kollegojen ja/tai asiakkaiden eteen. Mitä jos menen puihin? Mihin laitan kädet? Mitä teen sillä hetkellä, kun iskee epätoivo? Teen varmasti viime tipassa ppt-slidet ja puhun niiden avulla. Miten muokkaan sisällön osallistujia kiinnostavaksi?

Hyvää esiintymistä on niin monta tapaa kuin ihmistäkin. Tärkeintä on esiintyä omana itsenään ja hyödyntää omaa persoonaa. Monesti persoonan peliin laittaminen tapahtuu yllättävän pienillä hienosäädöillä. Rentoa omana itsenään puhuvaa, asiansa kertovaa ja innostuvaa ihmistä on paljon mukavampi katsella kuin itsensä kanssa sisäisesti kamppailevaa puhujaa.

Unohda "yhden formaatin esiintyjä"

Meillä kaikilla on kokemusta esiintymistilanteista, jolloin kaikki ei ole mennyt niin kuin toivoimme. Esiintyjän sisäinen kokemustila esiintymisen aikana voi viedä esiintyjän täyden huomiokyvyn, jolloin keskittyminen itse aiheeseen ja vuorovaikuttaminen yleisön kanssa vaikeutuu.

Osalla meistä on esiintymisestä ajatus, että on vain yksi tapa olla ja esiintyä. Ajatellaan, että esiintyjän tulee pitää pausseja tietyllä tavalla, katsoa yleisöön tietyssä kohtaa, kädet ei saa heilua, mutta ei myöskään olla paikoillaan, pitää liikkua, muttei saa olla liian tyyni. Tämä "yhden formaatin esiintyjä"-ajatus alkaa nakertaa meitä esiintyjänä, sillä yritämme muuntautua joksikin muuksi kuin mitä oikeasti olemme. Huomio siirtyy itseen mikä on esiintyessä fataali virhe. Silloin peli on menetetty, sillä esiintyjä ei enää keskity aiheeseen ja yleisöön, vaan keskittyy esimerkiksi käsiinsä tai sisäisiin tunnetiloihin. Hän vaipuu omaan kuplaansa ja vuorovaikutus yleisön kanssa lakkaa.

Tunnista omat yksilölliset tapasi esiintyä

Onnistuneessa esiintymisvalmennuksessa kunkin yksilölliset tavalla olla, esiintyä ja puhua tunnistetaan, ja näitä vahvuuksia kehitetään. Jokaisella ammattilaisella on oma persoonansa ja omat olemisen tavat. Valmennus eprustuu aina yhteisesti asetetuille tavoitteille. Esiintyjille annetaan välineitä, jotta he voivat esiintyä omana itsenään ja olla miettimättä olemistaan esityksen aikana.

Esiintymisvalmennuksissamme tavoitteena on saada ihmiset puhkeamaan kukkaan ja nauttimaan julkisesta puhumisesta.

"Valmennuksessa sain vahvan näkemyksen omasta esiintymistyylistä. Meillä oli turvallinen ympäristö siirtyä ulos turvavyöhykkeeltä ja kokeilla uusia asioita. Oli hyvä nähdä kollegojen kehitys lyhyessä ajassa. Lisäksi otin mukaan kolme oppia: 1) lopetin itseni analysoinnin esiintymisen aikana, 2) haastan itseäni olemaan lavalla oma itseni, 3) jos minulla on rittävästi aikaa valmistautua esitykseen, luon sisällöistä tarinan."

Tarvitsetko itse yksilöllistä esiintymiskoulutusta tai kehitetäänkö yhdessä organsiaationne esiintymistaitoja ja -kulttuuria? Ota yhteyttä ja kysy lisää. Satu-Mari Jansson, satu-mari@theatreworks.fi, 0405961678

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Näytä kaikki