Ideoi improvisoimalla – 3 tapaa muuttuu heti

Satu-Mari Jansson
7.11.2017

Elämme nopeiden kokeilujen aikaa. Yrityksissä käynnistetään asiakas- ja työntekijäkokemuksen kehittämiseksi nopeita kokeiluja. Tavoitteena on parantaa tuotettua asiakaskokemusta muuttamalla pieniä asioita nopeasti ja oppimalla ketterästi. Kokeilukulttuurin muutos on ollut vastareaktio pitkille tuotekehitysprojekteille, joissa uutta ratkaisua on hiottu liian pitkään ja lopulta tuote ei olekaan vastannut asiakkaiden tarpeisiin. Kokeilujen tuottaminen ei itsessään ole riittävä näkökulma. Myös tiimin on muututtava vuorovaikutustyyliltään.

Uudenlaisen kokeilukulttuurin muodostaminen lähtee tiimin keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Miten moni ammattilainen tai tiimi jättää keksimästä jotain uutta tai uudistamasta tai uudistumasta siksi, että persuuksien alla on pelkoa tai häpeää? Kukoistavista tiimeistä tiedetään, että heidän kesken vallitsee syvä luottamus. Ja tämä onkin johtajan, esimiehen tai tiimin vetäjän yksi tärkeimmistä johtamiskohteista. Jos ihmisillä ei ole turvallista oloa ryhmässä, he eivät kontribuoi riittävästi. Mikäli luottamusta ei ole, tiimin jäsenet heittävät ilmaan vain ”täydellisinä” pitämiään ideoita, sillä he kokevat ettei yhteishenki salli muuta. Hyvin harva idea kuitenkin on täydellinen, ja usein ideat jalostuvat kun niitä pallotellaan ryhmässä. Tiimi saa improvisaatiosta apua, sillä sen tiedetään kehittävän tiimin divergenttiä ajattelua, neuvottelutaitoja, päätöksentekoa ja ongelmien ratkaisua.

Improvisaatiota treenaava tiimi muuttuu kolmella tavalla:

  1. Ryhmä koetaan turvalliseksi
  2. Tiimistä tulee ideointikyvyiltään ketterämpi
  3. Tiimi neuvottelee tehokkaasti ja rakentavasti jalostettavista ideoista

Kokeilujen ideointi ja käynnistäminen on kiinni siitä, mitä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa tapahtuu. Millä tiimien työtapoja ja käytäntöjä voidaan muokata, jotta tähän päästään vuorovaikutustilanteissa? Meillä on tähän ratkaisu. Tulemme fasilitoimaan ideointipalaverinne improvisaation keinoin.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin räätälöidään teille sopiva impropaketti. Teemme eripituisia improvalmennuksia ja improesityksiä.  

Satu-Mari Jansson
040-5961678
satu-mari@theatreworks.fi

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Näytä kaikki