Estääkö pelko tai häpeä sinua? Esiintyessä kannattaa olla häpeilemätön!

Satu-Mari Jansson

Tiesitkö, että pelko voi pahimmassa tapauksessa estää sinua loistamasta?

Pelon ja häpeän tunteiden välttely voi hallita päätöksiäsiäsi työssä ja vapaa-ajalla. Kuinka siis voittaa pelko ja häpeä? Monesti valmennuksissamme osallistujat avautuvat ja kertovat, miten pelko ja häpeän tunne vaikuttavat heidän esiintymiseensä. Näillä tunteilla on vaikutusta heidän valintoihinsa ja tapaansa olla ammattilaisina esillä. Monet pitäytyvät tasapaksussa esiintymisessä, sillä sen koetaan olevan turvallinen ja varma vaihtoehto itselle.

Luovu häpeästä

Olen työskennellyt monta vuotta ammattinäyttelijöiden kanssa ja todennut, että "kyllä, hekin ovat vain ihmisiä ja kokevat pelkoa uusissa tilanteissa", MUTTA tässä psykologisessa kokeessani, kun olen työskennellyt heidän kanssaan olen todennut, että he eivät kyllä tunne häpeää. Eivät ainakaan samalla kuin minä joitakin vuosia sitten. Näyttelijät itse sanovat, että he ovat turvassa roolin takana. Kyllä, osittain näin se on, mutta silti heidän esiintyessään toimivat he häpeilemättömästi. Eivät he mieti ja ylianalysoi omaa tekemistään suoriksen jälkeen. Mikäli he toimisivat näin, alkaisi se estää luonnollista esiintymistä seuraavilla kerroilla.

Niinpa olen viimeisten kahden vuoden ajan pyrkinyt samalla tavoin luopumaan häpeän tunteista. Olen yrittänyt tulla kollegojeni kaltaisiksi häpeilemättömiksi esiintyjiksi ja vuorovaikuttajiksi. Tämä on kuulkaas ollut mielenkiintoinen matka. Olen todennut, että hartioillani istuu "hyvä tyyppi" ja "paha tyyppi". Paha tyyppi kuiskuttelee päivän aikana nihkeyksiä, negatiivisia asioita ja jaksaa muistuttaa jokaisesta virheestä, mokasta, epäkohdasta, mistä tahansa, mitä olen onnistunut tekemään. Se analysoi myös muiden reaktioita tekemisiini. Hyvä tyyppi on yleensä hiljaa. Ehkä harvoin hän sanoo jotain kaunista. Hyvin, hyvin harvoin hän on äänessä. Kuluneen 8 vuoden ajan olen pitkäjänteisesti yrittänyt kukistaa "pahan tyypin", en yksinkertaisesti enää kuuntele häntä. Kuulen kyllä hänen asiansa, mutta en ole kiinnostunut sisällöstä. Hän on tuttava elämässäni, jonka olen sulkenut pois.

Luopumista häpeästä voi treenata

Hyvin toimivassa esiintymisvalmennuksessa ihmiset pääsevät kokemaan pelkoa ja häpeää turvallisessa ilmapiirissä. Luottamuksellinen ilmapiiri varmistaa sen, että osallistujat uskaltavat heittäytyä erilaisiin esiintymistilanteisiin. Kyse on kuitenkin viime kädessä esiintymisen treenaamisesta. Häpeilemättömän treenaamisen tulokset näkyvät seuraavalla kerralla lavalla.

Elämä maistuu muuten erikoisen hienolta, kun pääsee häpeilemättömään tilaan. Suosittelen! Mikäli aihe kiinnostaa, ota yhteyttä, niin lähdetään yhdessä työstämään asiaa teatteripohjaisen valmennuksen kautta. TheatreWorks tarjoaa myös yksilöllistä esiintymisvalmennusta. Kysy rohkeasti lisää.

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Näytä kaikki